Двигател  
Конски сили  
Година на производство  
Година на реставрация  
Тунинг  
Моделът в България  
Моделът в Европа  
Цена  
 
Mercedes-Benz 170 S-D  1953 година
 
       
 
 
  Реставрацията

Mercedes-Benz 170 S-D
1953 година


Това е най-дълго произвежданият модел на Mercedes, изкарал е войната. Главен герой на военните филми. Затова едно цяло поколение българи го наричат „Щирлиц” – на името на филмовия съветски разузнавач. Колата е последна версия на модела. Взех я от един майстор гипсаджия – бай Мите, от Плевенско, през 2005 г. Открих я зазидана.

През 50-те години автомобилът бил на посланика на Обединената арабска република. Имаше такава държава по онова време. През „Кореком” я продали на някакъв софиянец. От него я купил бай Мите и станал третият собственик. Тертиплия човек, той си я поддържал много добре. Даже през 1991 г. с нея се оженил синът му. Но започнали бандитски времена и бай Мите зазидал колата в един гараж в селския двор.

Когато отидох на място, той пред очите ми разруши една от стените. Така я видях за първи път. Разбира се, човекът първо искаше да се убеди, че съм сериозен. Има хора, на които от пръв поглед им ставам антипатичен, сигурно защото и те са ми антипатични.

На него му станах симпатичен. Обявата за тази кола беше излизала няколко пъти в списание „Автокласика”, но никой не е поискал да я купи. И в един момент се появявам аз. Когато отворихме вратата, вътре имаше една умряла мишка. Мумифицирана. Показател, че няма влага. Като видях и ключовете да висят, разбрах, че само акумулатор да сложим, и колата ще тръгне.

Моят реставратор закара колата с камионче от Плевенско до Варна. Пет пъти го спирали по пътя да искат да я купуват.

 Но - да са чели списанията!

 

 

Copyright © Bonin Classic Cars   -   Design: Stalker Holding   -   Created: NIRA Communications