Двигател 7,3 liter Chrysler
Конски сили 390
Година на производство 1975
Година на реставрация  
Тунинг  
Моделът в България 1990
Моделът в Европа  
Цена  
 
Jensen Interceptor ІІІ Convertible
 
       
 
 
  Jensen Interceptor ІІІ drop head coupe 1975

Отдавна си мислех, че трябва да имам британски автомобил в колекцията си, защото относителната тежест на германските беше непоносима. И тъй като вече бях натрупал някакъв опит по отношение на международните ретро вкусове, знаех, че трябва да е кабрио. Конкретно си мислех за кабрио Rolls-Royce Corniche или Bentley. И горе-долу знаех как се движат цените на тези автомобили. Но като видях този Jensen в Есен през пролетта, реших, че ще е той. Защото първо, е по-рядък – бях сигурен, че в България няма такъв. Второ, е много по-малко снобски от ролсовете и бентлитата. Трето, е много по-спортно ориентиран, докато те са типичните luxury cars. И четвърто, цената е една и съща - бюджетът не търпи промени.

Jensen-ът беше в средата на залата в Есен, много ми привлече погледа. На стъклото пишеше телефонния номер на собственика, холандец. Веднага му звъннах. Видяхме се с него там. Разказа ми, че колата била на някакъв англичанин, а по-рано била в Калифорния. Произведена е през 1975 г. за САЩ, след това през 1992 г. англичанинът я купува. В колекционарските среди има спор и според различни източници от нея в света има 160 или в най-лошия случай 260 бройки.

Правена е на ръка. По онова време Jensen е бил конкурент на Aston Martin – кола за екшън. Монтирали са й ужасно мощни двигатели. 390 коня са сериозно нещо. Дори и днес – след 35 години, ако искаш, можеш да се изгавриш с някого на пътя. Още тогава са сравнявали таблото й с кокпит на самолет.

Тази кола е била мечта на много хора. Един от тях е бащата на Дженсън Бътън, който бил толкова влюбен в нея, че когато Дженсън се ражда, той го кръщава на любимата си кола.

Толкова за историята, аз обаче исках тест драйв и тъй като в Есен нямаше как да го направя, отидох после в Холандия. В един малък град - Хилвърсун, където всичко е равно и пълно с велосипеди. Колата се представи много над очакванията ми. Мощният 8-цилиндров V-образен двигател Chrysler 7,3 литра произвежда звук с американски аранжимент, ездата е отлична.Това ме накара да не се пазаря, направо я купих.

Още с идването във Варна я включих в Ретро състезания и тя вече спечели първите си български награди.

Сега карам Jensen-а на Алея Първа край морето, къде другаде да отидеш с такава кола. Хората се обръщат след нея, чудят се много, мислят, че J значи Jaguar, питат. Това е част от удоволствието да си колекционер. Но трябва да внимаваш с колекционирането – повече от 10 коли не бива да имаш. Иначе ставаш луд. Сега с тази британска машина моята колекция е много по-балансирана. Досега беше твърде техничарска, сега вече има и аристократичен привкус.
 

Под наем

Автомобилът под наем за церемонии – сватби, балове, партита

500 лв.

Цената включва:
• Наем на автомобила
• Гориво за 50 км пробег
• Шофьор в делови костюм
• Застраховка ГО

Цените са без ДДС.
Амтомобилите са отдават под наем само в рамките на гр. Варна.

За контакт: тел. +359 52 601 820
 

 

 

 

Copyright © Bonin Classic Cars   -   Design: Stalker Holding   -   Created: NIRA Communications